Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Sunday, 21 August 2016

Boleh ke Saya Ambil Supplement Shaklee Semasa Period (Haid)?

Assalammualikum.. 

Ramai jugak yang bertanyakan boleh ke saya makan supplement shaklee sewaktu period (haid) ni??. liana faham anda keliru dengan perbezaan antara jamu, produk-produk kecantikan/kesihatan lain dan juga supplement shaklee. Mungkin ada sesetengah produk selain supplement shaklee yang tidak boleh diambil sewaktu haid.



Berbeza dengan supplement shaklee, supplement shaklee sebenarnya adalah makanan tambahan. Bermakna tubuh badan masih memerlukan makanan sebenar dan semulajadi,  dan supplement shaklee hanya membantu menutup lubang-lubang ketidakcukupan vitamin dan mineral yang tidak dapat dipenuhi pengambilan makanan seharian kita.



Setiap hari tubuh memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk pertumbuhan yang normal, pengawalan dan pemulihan kesihatan dan pencegahan penyakit. Sesetengah jenis vitamin membantu menghasilkan hormon dan sel-sel darah yang baru.

Dan tubuh kita tidak dapat menghasilkan sendiri vitamin dan mineral sendiri seperti asid amino, asid lemak, vitamin C, Vitamin B dan lain-lain. Jadi kita memerlukan sumber makanan harian dan juga supplement yang membantu mencukupkan keperluan zat dan nutrisi harian kita.



Kita tidak mendapat 100% zat dan nutrisi dari sumber makanan semuluajadi kerana peratusan jumlah vitamin dan mineral telah hilang semasa memetik, pemprosesan, memasak dan penyimpanan makanan.

Bagi orang yang sedang haid atau turun darah nifas ataupun selepas pembedahan, golongan ini amat memerlukan zat dan nutrisi untuk membina kembali sel-sel darah merah yang baru. 



Kerana darah manusia 91% terdiri daripada air, dan lebihan 9% lagi adalah protein dan mineral-mineral, hormon, pelbagai jenis garam, antibodi, albumin dan bahan pembeku darah.



Contoh mudah kenapa selepas menderma darah kita diberi minum milo dan juga roti. Apa ada dalam dua jenis makanan ini? Ada karbohidrat, vitamin-vitamin dan mineral-mineral, kalsium, protein, lemak. Semuanya untuk memberi tenaga kembali dan membina sel-sel darah yang baru.



Oleh itu kerana itu : -
SOALAN " Boleh Ke Saya Ambil Supplement Shaklee Semasa Haid?? "
JAWAPANNYA - BOLEH ambik supplement shaklee semasa period (haid). 
Sudah semestinya Liana galakan custeme makan vitamin2 shaklee yang korang ambik tu.. semasa korang period (haid)... OK JELASKAN!! 

Jika anda masih ragu-ragu boleh sahaja skip supplemen Shaklee ini semasa period ( haid ) tapi jika kesannya kurang efektif atau lambat, Liana harap anda berfikir dua kali. Liana tak berani jamin hasilnya akan dapat sama macam Liana dan rakan-rakan yang lain.. sebab kami tak buat begitu. hehehe..

Orite!! ni nk bagi Contoh yg paling dekat, tak payah ambik jauh-jauh.. hehehe.. contoh Liana sendiri,
Liana memang ambik supplement shaklee. Bila datang haid, paling Liana suka dan amalkan ESP, Omega guard, ostematrix, Bcomplex, SR Vita C, Vita E, VitaLea. Alfalfa.. ( uishhh banyaknya.. hehe jangan la terkejut kan.. ada cara makan.. bukan la kita nak telan semua vitamin tu sekali harung.. sapa yg beli dengan liana akan bagi jadual makan yg exclusif khas tuk customer liana je tau.. )

ok sambung balik cite kita tadi.. sebelum ni kalau datang haid mesti liana diserang senggugut.. angin perut.. mual-mual.. pening.. rasa nak muntah.. ha.. kan simtom tu macam orang nk preggy kan.. masa haid darah beku dan berketul-ketul,  sampai cramp kaki.. tak leh mk jalan pun penah gak.. tetapi hakikatnya itu la simtom PMS.. setiap bulan je nak MC, muka ni pun naik tebal nak MC.. nak jumpa dokte.. dulu kalau keja luar je.. bila masuk office je mesti tak leh nak buat keja dah sebab sakit kepala... migren.. hurmm sangat la sadis..

Alhamddulillah (dengan IzinNYA) sejak amalkan makan vitamin sahaklee ni, memang tak kena dah senggugut tu.. datang haid pun lancar je, Migren pun hilang.. muka pun tak dek la lesu dan tak bermaya. makin berseri-seri ada la.. ecehhh.. hihi. Makan supliment semasa datang haid sangat membantu. NO PMS!

So sekarang ni bersyukur.. Alhamddulillah dgn izin ALLAH S.W.T. 
"SENGGUGUT dan SIMTOM PMS.. MIGREN TU DAH TAK DEK LAGI".

ok habis dah celote liana..hehe nanti liana share di entry yang akan datang pasal kulit cantik dan apa yang liana amalkan nak balik kulit maintain ni.. susah ooo.. sejak dah 36thn ni.. ok bye korang assalammualikum...


Segala pertanyaaan boleh wasap Liana - 018-2768083

Jadual khas dan konsultansi untuk setiap set akan diberikan.



==============================


Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )


SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083


FB Page >>LIKE : JomVitalin





IG : @lianahalil (shaklee.by.lianahalil)


==============================


Pengedar / Agen Sah Shaklee Anda dan COD di Damansara (Weekdays), Batu 9, Bandar Mahkota Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan Via pos laju ke seluruh Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...