Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Wednesday, 16 December 2015

Cara Makan Vitamin Shaklee

Cara Makan Vitamin Shaklee - General
Biasanya max intake ada tulis di botol vitamin. Tapi dosage boleh disuaikan mengikut keperluan customer.

Mostly vitamin tak kisah ambil pada bila-bila waktu asalkan lepas makan dan tak bertembung dengan vitamin tertentu. Kecuali ada certain sahaja yang memang kita suggest ambil waktu2 tertentu.

Untuk vitamin yang sama, cara pengambilan mungkin berbeza bagi setiap kes. 

Di bawah adalah general guide pengambilan Supplement Shaklee. Boleh tukar ikut kesesuaian.

 1. Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
 2. Chewable Vita-C Plus 100mg - After Meal. Kanak-kanak: 1 biji sehari, Dewasa: 3-5 biji sehari.
 3. BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. Maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan BCompleks ni.
 4. Vitalea - 1 biji after meal. Boleh ambil 2 biji untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. Tak boleh ambil bersama Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/kalsium pada masa yang sama kerana akan menghalang penyerapan iron.
 5. Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.
 6. ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.
 7. Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.
 8. Vitamin E - 1 biji after meal. Tak boleh ambil dengan dengan Vitalea, Alfafa, dan GLA pada masa yang sama kerana mengganggu penyerapan Vitamin E.
 9. Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh.
 10. Meal Shakes - Dewasa: 1-2 sudu besar sehari. Kanak-kanak kecil: Setengah sudu teh. Kanak2 lebih besar: 1 sudu teh sehari. Bancuh dlm apa2 minuman sejuk/suam sahaja sebab protein rosak dalam temperature panas.
 11. Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
 12. Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
 13. Advance Joint Health Tablet - 2 biji sehari after meal. (1 biji after breaskfast & dinner)
 14. Lecithin - Untuk slimming: 6 biji sehari after meal (3 biji after lunch & dinner. Atau 2 biji after breakfast, lunch & dinner). Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll : 1-2 biji sehari. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin utk perkembangan otak. Boleh ambil bersama OmegaGuard juga.
 15. GLA Complex - 1-2 biji sehari. 1 biji setiap selepas meal.
 16. Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
 17. Zinc - 1 biji before or after meal.
 18. Collagen Powder - 1 sachet daily sebelum tidur malam
 19. Herb Lax - 2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.
 20. DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal
 21. Garlic - 2 biji sehari after meal
 22. Peppermint- Ginger Plus (PMG) :  
  1. - Bantu penghadaman : 3 biji lepas makan .
  2. - Cuci usus dan perut : Larutkan 3 biji PMG & 10 biji alfalfa dalam air panas suam untuk minum .
  3. - Rawat sakit / gastrik / nausea / batuk : 3-5 biji dalam air panas menjadi teh herba .
  4. - Kelegaan tekak , batuk dan sendawa : Hisap 2 biji .
 23. Carotomax :
  1. - Pemeliharaan kesihatan : 1 biji , 2 kali sehari , selepas makan .
  2. - Penyakit mata / semasa rawatn penyakit : 2 biji , 2 kali sehari .
 24. Phytocol : - 1 biji , 2 kali setiap hari sebelum memakan makanan yang berat bagi menyekat kolestrol masuk ke dalam saluran darah ( penapis dalam usus )

Jadual khas dan konsultansi untuk setiap set akan

diberikan.


==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083
FB Page >>LIKE : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================
Pengedar / Agen Sah Shaklee Anda dan COD di Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan Via pos laju ke seluruh Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...