Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Friday, 27 March 2015

Pentingkah Sel Badan Kita?

Assalammualikum..

Penting sangat ke protein untuk badan kita? Jawapannya memang penting sebab tugas protein adalah untuk membina sel-sel badan kita.

Sel-sel badan merupakan perkara paling asas. Bila sel-sel badan sihat, maka penyerapan nutrisi dan zat adalah lebih efektif dan berkesan.


ASAS SEL BADAN MANUSIA
Tubuh badan kita di bentuk oleh gabungan trilion sel yang setiap satunya memerlukan nutrien yang betul dan mencukupi serta pembersihan yang tetap. Kesakitan, penyakit dan masalah fizikal akan timbul jika sel badan kita tidak di bekalkan nutrien yang betul dan di bebaskan dari bahan toksik. Malahan, ramai orang tidak menyedari bahawa masalah kesihatan adalah akibat daripada kegagalan dalam membekalkan nutrien yang betul dan mencukupi kepada sel-sel badan. Mereka juga tidak sedar akan cara kehidupan, makanan, tekanan, persekitaran dan kelengkapan dandanan diri yang di gunakan telah mencemari badan dengan toksik yang memudaratkan sel-sel badan.

NUTRIEN UNTUK SEL BADAN MANUSIA
Protein merupakan nutrien utama untuk sel badan manusia yang membantu tumbesaran yang sihat. Ini kerana sel-sel adalah struktur asas badan manusia. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Sistem-sistem utama badan manusia ialah sistem perkumuhan, sistem pembiakan, sistem pernafasan, sistem limfa, sistem rangka, sistem peredaran darah, sistem endokrin, sistem saraf, sistem otot dan sistem penghadaman. Selain dari itu, 25% daripada badan kita juga terdiri daripada protein – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein.

SEL > TISU > ORGAN > SISTEM

Jika sel mendapat nutrien yang cukup, sel sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel-sel lama. Sekiranya sel-sel menjadi lemah dan tidak sihat, maka tisu organ kita akan menjadi tidak sihat. Dan apabila organ kita tidak boleh berfungsi dengan baik, ia akan mengganggu keseluruhan sistem badan kita. Apabila keadaan ini berlaku, kesihatan badan kita akan mula merosot dan masalah seperti tekanan darah tinggi, diabetes, artiritis, kanser dan kardiovaskular, gangguan pencernaan dan penyakit degeneratif akan bermula.TAHUKAH ANDA??
SHAKLEE adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.Risiko kekurangan protein:
[] Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
[] Kidney disease (penyakit buah pinggang)
[] Liver (penyakit hati)
[] High Cholesterol (kolesterol tinggi)
[] Low blood pressure (tekanan darah rendah)
[] Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
[] Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
[] Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
[] Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
[] Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
[] Poor vision (Penglihatan kurang baik)
[] Irritability (Badan menggeletar)
[] Fatigue (Letih lesu)
[] Weakness (Lemah)
[] Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
[] Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
[] Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan Shaklee ESP:
[] Membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
[] Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
[] Menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
[] Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
[] Setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
[] Kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
[] Indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
[] Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
[] Tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
[] Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
[] Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet. 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 


==============================

Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )

SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083

FB Page >>LIKE : JomVitalin

Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/


                                                ==============================Pengedar / Agen Sah Shaklee Anda dan COD di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...