Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Thursday, 5 March 2015

Mitos dan Fakta Kacang Soya..!

Pendedahan eksklusif untuk anda yang masih ragu-ragu tentang kacang soya juga khas untuk mereka yang masih belum dapat membezakan yang mana satu MITOS dan yang mana pula dikatakan FAKTA.

MITOS 1:
Benarkah kacang soya dapat meningkatkan kesuburan wanita.
FAKTA
Betul.
Kacang soya boleh membantu mengatasi penurunan hormon estrogen pada wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan yang sama seperti estrogen.

MITOS 2:
Kacang soya  dapat mengurangkan risiko kanser payudara?
FAKTA
Betul.
Selain mengatur fungsi reproduksi kandungan isoflavon dalam kacang soya dapat meningkatkan antioksidan vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser seperti kanser payudara.

MITOS 3:
Benarkan kacang soya mampu sebabkan sembelit?
FAKTA
Salah.
Kandungan serat dalam kacang soya sangat tinggi. Beberapa produk olahan kacang soya seperti tempe, tauhu, pula kaya dengan prebiotik. Bahan ini berfungsi menjaga keseimbangan usus dan mempercepatkan fungsi kerja usus agar dapat melancarkan proses pembuangan dan mencegah sembelit.

MITOS 4:
Adakah kadar kalsium susu kacang soya sama dengan susu lembu?
FAKTA
Tidak.
Kansungan kalsium dalam susu lembu (143mg) tetap lebih tinggi berbanding kacang soya (50mg). Dalam kacang soya ada khasiat seperti serat yang menghalang penyerapan kalsium.

MITOS 5:
Benarkah kacang soya menyebabkan perut kembung?
FAKTA
Betul.
Sebahagian besar karbohidrat dalam kacang soya adalah golongan oligosakarida yang sukar untuk dicerna. Dalam tubuh, kacang soya tidak dicerna oleh usus besar tapi oleh mikroflora usus sehingga menyebabkan flatulensi (perut kembung).
Nota: Suntingan Mingguan Wanita Bil 1585

ANDA PERLU TAHU!

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Ini adalah FAKTA.
Melalui siri ujian yang dijalankan oleh Shaklee maka terhasil satu produk yang dinamakanEnergizing Soy Protein (ESP). Ia merupakan makanan utama dalam program Shaklee dan merupakan minuman berkhasiat yang lengkap dengan sumber protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari KACANG SOYA.


•     Susu berasaskan soya, protin sayur-sayuran senang untuk di hadam dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia yang boleh menyumbang kepada penyakit kanser.
•     Protin dapat memberikan tenaga dan penghasilan semula sel-sel yang lebih sihat.
•     Kajian menunjukkan bahawa isoflavon iaitu fitokimia yang terdapat dalam kacang soya mengurangkan paras kolesterol serum dan risiko mendapat penyakit jantung. Isoflavon juga didapati boleh mencegah pertumbuhan sel kanser dan mengurangkan risiko osteoporosis di kalangan wanita. Kajian menunjukkan bahawan genistein dan daidzen menyekat angiogenesis atau pertumbuhan pembuluh darah baru yang menyebabkan pertumbuhan tumor. Ahli sains juga menyedari bahawa genistein menambahkan kemujaraban ubat kanser. Institut Kanser Kebangsaan Amerika Syarikat ketika ini, mengkaji kemungkinan menggunakan genistein sebagai ubat mencegah kanser.
   Cara makan : 2 sudu – 2 kali sehari, goncang dengan air kosong @ air sejuk. (Jangan guna air panas)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083
FB Page >>LIKE : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================


Pengedar / Agen Sah Shaklee Anda dan COD di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...