Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Thursday, 12 March 2015

Kriteria Memilih Soy Protein Berkualiti

Antara soalan yang sering saya dapat.."Kak.. protin brand ni xxx bagus tak?".. "Kak..betul ke ESP shaklee bagus?"...Bagus ke minum soy ni ?..blablablabla.. Hmmm..isu kat sini ialah...Bagaimana nak memilih soy protein yang bagus?kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein........kualiti amat penting kan kan..(kerja saya ni melibatkan Quality Control....jadi memang byk standard2 yang perlu dipatuhi..american standrd la british standard la.. gdp standard la...shell standard la... manual, standard, procedure, guideline..bla bla. dan seangkatan dengannya..tak terhafal oleh ku).. 
Jadi seharusnya kene memilih yang berkualiti...  


Saya selalu kata ESP ni best seller... memang yer pun..... dan saya nak berkongsi disini 7 kriteria penting.. 7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti... yelahkan..nak beli ape2 pun kene ada kriteria.. nak beli ikan segar pun ada kriteria.. tgk mata.. tgk insang.. tgk kulit... nak pilih calon suami isteri pun ada kriteria.. rupa paras, perangai, famili, harta.. harta? hihi... pendek kata dlm hidup ni .. apa je yg kita nak beli mesti ada standard dan requirement... kita yang empunya badan..kita yg tentukan... okay.. thats it... mari saya cerita kenapa 7 kriteria ni perlu ada...artikel tu dlm omputih.. ni yg saya tulis berdasarkan pemahaman saya...
  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  2. Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  6.  Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL.....bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jadi kalau ada yang tanya kepada saya SoyProtein brand xxx bagus ke idak... saya takboleh nak komen.. sbb tak pernah try brand lain... apa yang saya boleh buat... saya berikan anda panduan untuk memilih... rujuk kepada checklist di atas...Jika ianya memenuhi kriteria ni.. teruskan dgn pilihan anda.... Saya dah pun pilih yang terbaik. Bahkan harganya pun affordable.. jadi tang harga dan kualiti.. insyaAllah... its the best for me... dan kalau org tanya.. kenapa pilih ESP Shaklee.. takdela nak jwb. ooo sebab dia glemer..oooo sebab kwn saya sume mkn. oooo sebab best. jawapan tu salah ye... hehe.. sekarang dah tahu jawapannya kan... i like... mcm exam plak..lega bila dah tahu jawapan......  ( credit )


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083
FB Page >>LIKE : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================

Pengedar / Agen Sah Shaklee Anda dan COD di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.








0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...