Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Monday, 2 February 2015

Kejang kaki atau Cramp Waktu kehamilan Atasinya dengan Kalsium Shaklee a.k.a Ostematrix

Assalammualikum..

Mengapa saya mengalami kekejangan kaki atau cramp pada waktu malam? Soalan yang sering ditanyakan ketika hamil. kaki cramp ni sering dialami oleh ibu mengandung, mereka yang terlalu aktif seperti atlet.

Berikut ialah beberapa teori tentang mengapa kekejangan kaki berlaku semasa hamil: 

  • Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium dan magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
  • Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.
  • Seperti mana berlari, bersukan, atau sekadar berdiri sepanjang hari boleh membuat otot anda letih, begitu juga kandungan anda yang sarat ini.


Otot yang biasanya menegang ialah otot betis. Memang sungguh menjengkelkan apabila ini berlaku pada waktu malam dan mengejutkan anda dari tidur. Walaupun ia menyebabkan kesakitan yang teruk dan berlanjutan selama beberapa minit, kekejangan tidak merosakkan otot betis anda. Kejang kaki adalah masalah biasa semasa hamil, dan ia biasa berlaku terutamanya dalam trimester kedua dan ketiga. Ia dikatakan berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot, yang membuatkan otot anda menjadi kejang. Walau bagaimanapun, sebab mengapa perkara ini sering berlaku semasa hamil tidaklah diketahui. 

Sesetengah pakar mengaitkan kekejangan kaki semasa hamil dengan kekurangan nutrien tertentu, terutamanya garam. Namun begitu, dengan mengambil supplement seperti kalsium atau garam magnesium dapat membantu mengelakkan kekejangan. 


Seperti yang telah saya kongsikan di sini,  Ostematrix shaklee bukan sekadar pil kalsium biasa. Tetapi kalsium yang juga mengandungi magnesium dan mineral penting untuk membantu penyerapan ke dalam badan dengan lebih berkesan. Jika dikaji antara faktor pemakanan yang penting diamalkan untuk mengelakkan masalah ini ialah dengan pengambilan kalsium dan mineral. KALSIUM SHAKLEE ADALAH TERBAIK!! 

Nikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. ==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap/Telegram : 0182768083
FB Page >>LIKE : JomVitalin
==============================

Pengedar / Agen Sah Shaklee di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...