Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Friday, 10 October 2014

Apa itu Genetically Modified Organism (GMO)? Yang Terdapat Dalam ESP.

Bersiaran dalam minggu-minggu yang banyak submission ni memang mencabar. Kepala dah ke laut..asyik fikir Keja..keja..keja.. hehehe.. tapi itu bukan halangan nya kan. Saya nak terangkan lah juga sikit tentang GMO ni..semua duk pening apalah benda GMO ni..lagi-lagi bila serach tentang ESP naik pulak non-GMO berulang-ulang kali macam nak kene brainwash tapi takda penjelasan..hahaha..
1.Apa itu GMO?

GMO adalah singkatan dalam Bahasa Inggeris untuk Genetically Modified Organisms.Organisma yang diubahsuai secara genetik (GM) yang dihasilkan menggunakan bioteknologi, yang boleh menghasilkan tindakbalas tumbuh-tumbuhan yang biasanya tidak terdapat secara semula jadi. Sekurang-kurangnya 30 buah negara di seluruh dunia termasuk Kesatuan Eropah ahli-ahlinya telah memilih untuk menetapkan peraturan-peraturan yang ketat ke atas makanan yang diubahsuai secara genetik dan produk-produk sampingannya.

2.Bagaimanakah GMO terhasil?
Kebanyakan pengubahsuaian genetik dilakukan di peringkat DNA dengan mengubah gen tumbuhan tersebut untuk menjadi lebih toleran kepada racun perosak atau untuk membuat racun perosak mereka sendiri, dengan matlamat untuk menghasilkan lebih banyak tanaman.

Walau bagaimanapun, sesetengah petani, aktivis alam sekitar dan lain-lain organsasi, ramai yang percaya pengubahsuaian genetik mendatangkan lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.

3.Apakah kesan-kesan GMO ke atas manusia?
Kesan pengambilan produk GMO tidak terlihat dalam jangkamasa pendek tetapi dalam jangkasama panjang ia bakal mengundang pelbagai komplikasi kesihatan. Antara kesan-kesannya adalah:
 • risiko alahan terhadap protein yang telah dimasukkan ke dalam produk GMO
  • terdapat produk yang telah diubahsuai genetiknya dengan menambah protein kekacang lain ke dalam kacang soya
  • pengguna yang alah terhadap jenis kekacang tersebut mungkin memberi reaksi alahan yang boleh membawa maut setelah mengambil kacang soya 
 • peningkatan risiko kanser
  • terdapat produk tenusu yang dihasilkan daripada lembu tenusu yang telah disuntik dengan growth hormone untuk menghasilkan lebih banyak susu dari biasa
  • hormon tersebut boleh diserap oleh badan manusia dan menyebabkan peningkatan risiko kanser payudara dan kanser prostat.
 • mengurangkan kandungan nutrisi akibat dariapda pengubahsuaian genetik
 • badan yang tahan kepada antibiotik
Lebih maklumat berkenaan kesan-kesan dan bahaya GMO boleh didapati di sini dan sini

4.Apakah contoh produk GMO?
Contoh produk yang sering diubahsuai genetik nya adalah seperti:


 • Kacang soya 
 • Jagung
 • Kapas
 • Susu
 • dan lain-lain lagi..
93% daripada tanaman kacang soya di USA adalah terdiri daripada tumbuhan yang telah diubahsuai secara genetik untuk memaksimakan hasil tanaman meraka.

Kerana itu, Shaklee aats kesedaran itu, telah mendapatkan bekalan soya yang tidak diubahsuai gennya untuk memberikan hasil yang terbaik kepada pengguna. Proses pengenalpastian dan pemantauan secara ketat daripada proses penanaman (biji benih asli tanpa ubahsuai gen) hinggalah kepada proses penghasilan ESP memerlukan tenaga kerja dan kos yang tinggi untuk mengekalkan mutu pada tahap terbaik!

Jadi, usah ragu-ragu dengan ESP dan kebaikannya kerana Shaklee telah memastikan ia hanya menggunakan soya terbaik. YANG PASTI, SOYA DIDALAM ESP TIDAK SAMA DENGAN SOYA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMBUAT AIR SOYA RM1 DI PASAR MALAM TU YE ATAU SOYA UNTUK BUAT TEMPE :)

Jom dapatkan ESP pada harga istimewa :)


==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================

Pengedar / agen Sah SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...