Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Tuesday, 24 June 2014

Apa Radikal Bebas dan Antioksidan?


Radikal bebas sekarang ini menjadi topik yang sering kali diperbincangkan. Terkadang, bagi orang awam istilah kesihatan ini sedikit sulit untuk dijabarkan.

Mereka hanya tahu bahwa penyebab dari radikal bebas adalah hal-hal yang berhubungan dengan asap seperti asap rokok, polusi, and sebagainya. Nah, untuk lebih jelasnya, mari kita bahas radikal bebas itu apa.Radikal bebas adalah merupakan suatu molekul atau atom yang sangat tidak stabil karena memiliki satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan. Elektron tak berpasangan tersebut akan berusaha mencari electron lain untuk menjadi pasangannya. Jika elektron yang diambil menjadi pasangannya adalah electron dari molekul dalam sel-sel tubuh kita maka terjadilah perubahan dan penyebab kepada proses penuaan, atau lebih merbahaya lagi menjadi sel-sel kanser. Lihat apa yang terjadi kepada buah apple yang telah dikupas dan dibiarkan terdedah kepada udara sekelilingnya? – ianya bertukar warna menjadi kekuningan kesan dari Radikal Bebas di udara. Secara mudahnya...


Apa maksud Radikal Bebas?
Radikal bebas adalah suatu molekul yang terpisah dari molekul pasangannya sehingga pemisahan ini menyebabkan molekul ini kehilangan salah satu elektron yang disediakan oleh molekul pasangan bebasnya.

Setiap elektron harus berpasangan agar nilainya seimbang. Jika terjadi pemisahan, maka molekul radikal menjadi tidak stabil dan biasanya akan mudah sekali bereaksi dengan molekul bebas lainnya sehingga terbentuklah molekul radikal baru.

Tahukah anda ternyata radikal bebas dapat disebabkan oleh metabolisme tubuh kita? Dengan kata lain radikal bebas ini dapat terjadi dari dalam diri kita.

Faktor lain dari luar dapat terjadi karena disebabkan oleh zat radikal yang terdapat pada makanan, polusi, asap rokok, penyinaran ultra violet, dan lainnya. Ada beberapa penyakit yang disebabkan oleh adanya radikal bebas di dalam tubuh kita.

Kebanyakan penyakit-penyakit tersebut adalah penyakit kronik, iaitu penyakit yang memerlukan waktu yang relatif lama untuk berkembang.

Contoh-contoh penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas adalah jantung, sembelit, katarak, gagal ginjal, kanker, kencing manis, dan lebih dari 200 penyakit lainnya.

Kerosakan sel-sel pada tubuh adalah berpunca daripada oksidatifNamunkerosakan ini boleh dihalang oleh Antioksidan.


Apa sebenarnya Antioksidan?

Antioksidan dapat meneutralkan kesan kerosakan sel-sel yang disebabkan oleh sel-radikal bebas.

Antioksidan adalah zat yang dapat melambatkan atau mengelakkan kerosakan sel oksidatif tubuh kitaBagaimana caranyaAntioksidan mempunyai kelebihan bekalan elektron bebasDengan memberikan elektron ini percuma ke radikal oksigen aktifantioksidan boleh meneutralkan potensi pengoksidaan tinggi, sehingga melindungi rangkaian sihatIa  berfungsi sebagai "peneutral radikal bebas", kerana ia meneutralkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas.

Selain itupengambilan antioksidan dalam jumlah yang cukup melalui nutrisi, telah terbuktidapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh serta mampu menurunkan risiko kanser dan jangkitan.

Antioksidan, Boleh Menangani Radikal Bebas
Banyak informasi yang berkaitan dengan  menangani radikal bebas yang tersebar di berbagai sumber. Informasi tersebut biasanya berisi tentang berbagai macam pilihan makanan sihat yang seharusnya dikonsum untuk mengurangi molekul radikal yang terdapat dalam tubuh kita. 

Antioksidan adalah salah satu yang diperlukan untuk mengurangi dan menangani adanya molekul radikal dalam tubuh kita. Sejumlah buah, sayur, dan makanan sehari-hari dipercaya mengandung antioksidan. 

Vitamin E, C, dan A dipercaya mengandung banyak antioksidan. Vitamin-vitamin tersebut terdapat dalam gandum, biji-bijian, sayuran hijau, kentang, tomato, brokoli, dan lain-lain. 

Jom kita lihat bagaimana setiap satu Vitamin Shaklee membantu tingkatkan Antioksidan. 

Vivix Shaklee – A Revolutionary Breakthrough from Shaklee


Minuman campuran botani Vivix Shaklee merupakan revolusi terbaru didalam pemakanan polifenol. Vivix Shaklee mengandungi campuran unik botani Poligonium Caspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan poliphenol. Poliphenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan.
Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) value, from Laboratory Test, Brunswick Laboratorie 7/16/08, menunjukkan bacaan berikut:
* Vivix Shaklee Cellular – 5048 (per serving/ 1 teaspoon)
* Monavie Active – 610
* Xango Juice – 1976
* Tahitian Noni – 1016
Maklumat penting : Lebih tinggi kandungan ORAC lebih tinggi kekuatan antioksidannya. Jadi buat lah pilihan yang bijak.

Carotomax (Vitamin A)

Antioksidan~ Kuasa perlindungan hebat.
Antioksidan ialah molekul-molekul hebat yang biasanya terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Dapat juga membantu melindungi sel-sel sekaligus menyuburkan tubuh! baik untuk mata.


Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang terkenal dengan fungsinya melindungi sel – sel dan tisu dalam badan dari kerosakan akibat radikal bebas. Vitamin E Shaklee terdiri daripada d-alpha-tocopherol concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].
Kandungan Vitamin C yang tinggi.
Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah *


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================

Pengedar / agen Sah SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...