Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Thursday, 26 June 2014

Jadual Makan Vitamin Shaklee di Bulan Puasa,Ketika Puasa Sunat atau Ganti.

Memandangkan lagi beberapa hari kita umat islam nak menyambut bulan Ramadhan...dan juga ramai yang msg saya tanya pengambilan cara makan vitamin pada bulan puasa, jadi hari ini saya nak sembang sikit pasal kenapa perlunya vitamin pada bulan puasa dan cara makan.

Bulan Ramadhan bulan yang banyak mengandung Hikmah didalamnya. Beruntunglah anda yang dapat berpuasa sepanjang bulan Ramadhan, karana puasa itu bukan sahaja dapat membersihkan Rohani manusia ia juga akan membersihkan Jasmani manusia itu sendiri, puasa sebagai alat penyembuh yang baik. Semua alat pada tubuh kita sentiasa digunakan, boleh dikatakan alat-alat itu tidak berehat selama 24 jam. Alhamdulillah dengan berpuasa kita dapat merehatkan alat pencernaan kita lebih kurang selama 12 jam setiap harinya. Oleh karena itu dengan berpuasa, organ dalam tubuh kita dapat bekerja dengan lebih teratur dan berkesan.


Pengambilan suplimen BUKAN pengganti kepada makanan seimbang kita, sebaliknya hanya MEMBANTU badan kita untuk mendapatkan nutrisi yang tidak lengkap disebalik GAYA HIDUP yg kebanyakan daripada kita yg tdk konsisten mengamalkannya secara berkualiti dan bermutu tinggi. Oleh itu dengann pengambilan suplimen ia sedikit sebanyak dapat menampung kekurangan nutrisi dalam badan kita.


Apabila kita berpuasa kadang2 badan kita cepat letih dan cepat penat kan..ini berlaku sama ada badan kita mmg betul2 penat sebab kekurangan air atau sbb minda kita sendiri yang set dari awal lg apabila berpuasa badan kita akan letih...tepuk dada tanya iman :-)


Di sinilah..pentingnya kenapa kita mengamalkan pemakanan yang boleh mengekalkan kesegaran dan kecergasan sepanjang hari seperti kurma, oats dan supplements (makanan tambahan). 




Jadi, bagaimana pula jadual makan vitamin shaklee pada bulan puasa?

Waktu Sahur :

1. Makan nasi atau apa jua juadah Sahur.

2. Makanlah sekurang-kurangnya 3biji kurma

3. Tambahkan minuman Mealshake, Performance Drink, dan ESP ( Gabungan terbaik )

4. Makan 3biji Alfalfa.

5. Makan 3biji Lecithin ( untuk yang nak kurus )

Waktu Berbuka :

1. Bukan dengan juadah berbuka. Lebih afdhal di dahului dengan kurma.

2. Tambahkan minuman Mealshake,  Performance Drink, dan ESP (untuk dapatkan gabungan terbaik).

3. Makan 2biji Alfalfa.

5. Makan 3biji Lecithin (untuk yang nak kurus)

Sebelum Tidur :

1. Amalkan minum segelas ESP.

2. Makan Vitamin lain iaitu 
1 biji Vita-Lea, 
B complex dan 
Vitamin C.

Atau boleh juga ikut macam ni:-

1.Yang biasa ambil pagi  - ambil selepas berbuka puasa
2.Yang biasa ambil tengah hari - ambil selepas Terawikh/moreh
3.Yang biasa ambil malam - ambil masa sahur

Atau anda boleh menghubungi distributor shaklee anda untuk mendapatkan keterangan yang lebih lanjut.




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================

Pengedar / agen Sah SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.






Set Mighty 3 Gems Shaklee Mampu Hilangkan Rasa Lemah, Letih, Lesu, dan Sentiasa Kekal Bertenaga- Persediaan Supplement Untuk Berpuasa

Ramai tidak sedar yang sarapan merupakan rahsia untuk anda kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Dengan tidak bersarapan,anda mungkin :
*Tidak dapat memberi tumpuan untuk masa yang panjang
*Kurang peka
*Mengambil masa yang lama untuk bertindak balas
*Kandungan gula dalam darah yang rendah


*Produktiviti kerja menurun
Shaklee menawarkan Program Mighty 3 Gems untuk memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat.


Kebaikan :
*Bertenaga sepanjang hari
*Membantu dalam meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan
*Memelihara kesihatan secara menyeluruh


Shaklee Mighty 3 Gems ~Amat sesuai untuk diambil oleh semua golongan termasuklah golongan ibu menyusu yang mahu berpuasa tanpa menjejaskan pengeluaran susu ibu, ibu yang sedang mengandung tanpa rasa risau berpuasa boleh menjejaskan tumbesaran janin, wanita dan lelaki yang mempunyai gastrik,kerja keras dan golongan warga tua yang dh kurang selera nk bersahur dengan menu yang berat.
Mighty Triple Gem membantu anda kekal cergas dan bertenaga walaupun sedang berpuasa.

Energizing Soy Protein
* Protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
* Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,
* Membekalkan tenaga,
* Memberikan rasa kenyang
* Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
* Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
* Membanyakkan susu badan (milkbooster)
* Membantu mengekalkan kepejalan otot
* Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
* mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Mealshakes
* Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
*Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
* Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
* Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
* Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik
* Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

Performance Drink
* Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
* Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
* Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
* Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
* Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
* membantu mencegah rasa dehidrasi akibat kurang minum diwaktu berpuasa.
 

Sempena bulan Ramadhan yang kian hampir menjelma, Saya menawarkan set istimewa untuk berpuasa yang dikenali sebagai Shaklee Mighty 3 Gems program. Sesuai diambil ketika sahur untuk membekalkan tenaga yang berpanjangan sepanjang berpuasa. And jangan risau, set ini sesuai digunakan untuk ibu mengandung atau yang tengah menyusu badan (breastfeeding). 




So jika anda malas untuk masak sahur, terbangun lambat untuk sahur, etc, set ini adalah sangat sesuai untuk anda. Even untuk bulan-bulan lain selain Ramadhan, set ini sesuai diamalkan untuk menggantikan sarapan pagi. Menu sarapan pagi ini boleh diamalkan oleh semua golongan, dari kanak-kanak sehingga ke warga emas. Ia membantu meningkatkan tenaga dan daya tumpuan setiap hari.

Terdapat 3 jenis produk dlam set ini - MealshakeEnergizing Soy Protein (ESP) dan Performance Drink. Mealshake dan ESP mempunyai perasa vanila, gabungan 2 produk ini akan menghasilkan rasa minuman yang sangat lazat dan berkhasiat. Ia mengandungi 9 amino acids yang lengkap untuk keperluan tubuh dan mampu memberikan tenaga serta mengawal rasa lapar ketika berpuasa.

Performance Drink membantu mengekalkan kandungan air dalam badan kita dan mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk mencegah dehidrasi. Merupakan minuman kegemaran atlit (ala-ala 100 plus tapi lagi sedap). Mempunyai perasa oren, sesuai diminum begitu sahaja atau dicampur bersama Mealshake dan ESP. Performance Drink merupakan produk pilihan breastfeeding mothers yang berpuasa kerana banyak tenaga dan bendalir yang dikeluarkan ketika proses menyusu.

Dapatkan set Shaklee Mighty 3 Gems dari Beyond Mama sekarang. Untuk tenaga yang optimum ketika berpuasa, anda boleh menambah supplement B-Complex, Vita-Lea dan Vita-C dalam rutin sahur anda. Kami mengucapkan selamat berpuasa dan semoga anda dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================


Pengedar / agen Sah SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.





Tuesday, 24 June 2014

Apa Radikal Bebas dan Antioksidan?


Radikal bebas sekarang ini menjadi topik yang sering kali diperbincangkan. Terkadang, bagi orang awam istilah kesihatan ini sedikit sulit untuk dijabarkan.

Mereka hanya tahu bahwa penyebab dari radikal bebas adalah hal-hal yang berhubungan dengan asap seperti asap rokok, polusi, and sebagainya. Nah, untuk lebih jelasnya, mari kita bahas radikal bebas itu apa.



Radikal bebas adalah merupakan suatu molekul atau atom yang sangat tidak stabil karena memiliki satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan. Elektron tak berpasangan tersebut akan berusaha mencari electron lain untuk menjadi pasangannya. Jika elektron yang diambil menjadi pasangannya adalah electron dari molekul dalam sel-sel tubuh kita maka terjadilah perubahan dan penyebab kepada proses penuaan, atau lebih merbahaya lagi menjadi sel-sel kanser. Lihat apa yang terjadi kepada buah apple yang telah dikupas dan dibiarkan terdedah kepada udara sekelilingnya? – ianya bertukar warna menjadi kekuningan kesan dari Radikal Bebas di udara. Secara mudahnya...


Apa maksud Radikal Bebas?
Radikal bebas adalah suatu molekul yang terpisah dari molekul pasangannya sehingga pemisahan ini menyebabkan molekul ini kehilangan salah satu elektron yang disediakan oleh molekul pasangan bebasnya.

Setiap elektron harus berpasangan agar nilainya seimbang. Jika terjadi pemisahan, maka molekul radikal menjadi tidak stabil dan biasanya akan mudah sekali bereaksi dengan molekul bebas lainnya sehingga terbentuklah molekul radikal baru.

Tahukah anda ternyata radikal bebas dapat disebabkan oleh metabolisme tubuh kita? Dengan kata lain radikal bebas ini dapat terjadi dari dalam diri kita.

Faktor lain dari luar dapat terjadi karena disebabkan oleh zat radikal yang terdapat pada makanan, polusi, asap rokok, penyinaran ultra violet, dan lainnya. Ada beberapa penyakit yang disebabkan oleh adanya radikal bebas di dalam tubuh kita.

Kebanyakan penyakit-penyakit tersebut adalah penyakit kronik, iaitu penyakit yang memerlukan waktu yang relatif lama untuk berkembang.

Contoh-contoh penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas adalah jantung, sembelit, katarak, gagal ginjal, kanker, kencing manis, dan lebih dari 200 penyakit lainnya.

Kerosakan sel-sel pada tubuh adalah berpunca daripada oksidatifNamunkerosakan ini boleh dihalang oleh Antioksidan.


Apa sebenarnya Antioksidan?

Antioksidan dapat meneutralkan kesan kerosakan sel-sel yang disebabkan oleh sel-radikal bebas.

Antioksidan adalah zat yang dapat melambatkan atau mengelakkan kerosakan sel oksidatif tubuh kitaBagaimana caranyaAntioksidan mempunyai kelebihan bekalan elektron bebasDengan memberikan elektron ini percuma ke radikal oksigen aktifantioksidan boleh meneutralkan potensi pengoksidaan tinggi, sehingga melindungi rangkaian sihatIa  berfungsi sebagai "peneutral radikal bebas", kerana ia meneutralkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas.

Selain itupengambilan antioksidan dalam jumlah yang cukup melalui nutrisi, telah terbuktidapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh serta mampu menurunkan risiko kanser dan jangkitan.

Antioksidan, Boleh Menangani Radikal Bebas
Banyak informasi yang berkaitan dengan  menangani radikal bebas yang tersebar di berbagai sumber. Informasi tersebut biasanya berisi tentang berbagai macam pilihan makanan sihat yang seharusnya dikonsum untuk mengurangi molekul radikal yang terdapat dalam tubuh kita. 

Antioksidan adalah salah satu yang diperlukan untuk mengurangi dan menangani adanya molekul radikal dalam tubuh kita. Sejumlah buah, sayur, dan makanan sehari-hari dipercaya mengandung antioksidan. 

Vitamin E, C, dan A dipercaya mengandung banyak antioksidan. Vitamin-vitamin tersebut terdapat dalam gandum, biji-bijian, sayuran hijau, kentang, tomato, brokoli, dan lain-lain. 

Jom kita lihat bagaimana setiap satu Vitamin Shaklee membantu tingkatkan Antioksidan. 

Vivix Shaklee – A Revolutionary Breakthrough from Shaklee


Minuman campuran botani Vivix Shaklee merupakan revolusi terbaru didalam pemakanan polifenol. Vivix Shaklee mengandungi campuran unik botani Poligonium Caspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan poliphenol. Poliphenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan.
Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) value, from Laboratory Test, Brunswick Laboratorie 7/16/08, menunjukkan bacaan berikut:
* Vivix Shaklee Cellular – 5048 (per serving/ 1 teaspoon)
* Monavie Active – 610
* Xango Juice – 1976
* Tahitian Noni – 1016
Maklumat penting : Lebih tinggi kandungan ORAC lebih tinggi kekuatan antioksidannya. Jadi buat lah pilihan yang bijak.

Carotomax (Vitamin A)

Antioksidan~ Kuasa perlindungan hebat.
Antioksidan ialah molekul-molekul hebat yang biasanya terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Dapat juga membantu melindungi sel-sel sekaligus menyuburkan tubuh! baik untuk mata.


Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang terkenal dengan fungsinya melindungi sel – sel dan tisu dalam badan dari kerosakan akibat radikal bebas. Vitamin E Shaklee terdiri daripada d-alpha-tocopherol concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].
Kandungan Vitamin C yang tinggi.
Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah *


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

==============================
Hubungi : Liana/alin ( SID 1107816 )
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
==============================

Pengedar / agen Sah SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras (Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia dan Sabah/Sarawak.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...