Don't Forget To Join US Our Community
×
blogger tipsblogger templatesWidget

Sunday, 11 May 2014

CARA BERKESAN HILANGKAN LOYA DAN MUAL DI AWAL KEHAMILAN Dengan MEAL SHAKES, PEPPERMINT-GINGER PLUS DAN CHEWABLE VITA-C.

Assalamualaikum…
Rasa loya dan sering muntah pada peringkat awal kehamilan adalah normal. Ada yang panggil morning-sickness…apa yang pasti, rasa itu adalah rasa yang sangat tak selesa, betul tak?
Kalau yang teruk tu sampaikan tak boleh makan. Asal makan jer mesti muntah balik semuanya. Paling kita sedih bila rasa lapar tapi bila makan, akhirnya muntah…. last2 kita taktau dah nak buat apa lagi.
Sabar ye….. ini lah dugaan untuk ibu mengandung.
Kalau kita google, macam2 petua dan cara yang boleh kita cuba utk hilangkan mual dan loya. Tapi taktau yang mana satu berkesan? Ada yang dah cuba semuanya tapi sama juga masih loya, masih lagi muntah2 sampai badan rasa tak bermaya.
Antara petua yang kita boleh dapat dr Mr. Google adalah : 

- amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
- selalu minum air halia, 100plus, jus lemon, air masak
- kerap makan walaupun tak lapar (dgn kuantiti sikit)
- elakan menghidu bau-bau yang kurang enak
- berhenti pikir "rasa nak muntah"
- banyak berehan dan tenangkan fikiran

Sebenarnya kenapa rasa loya?
- Sebenarnya, rasa loya/mual/mabuk adalah petanda baik bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi. Ia keluar dlm kuantiti yg banyak sehingga plasenta kita mengambil alih kerja untuk mengekal dan menyuburkan baby dalam kandungan.
Berapa lama rasa loya ni baru hilang?
- Tak lama…..bila dah masuk 14weeks preggy insyaAllah kita dah sihat berseri-seri seperti ibu hamil yang lain. Masa ni excited tak sabar nak tunggu baby tendang2 :)
Boleh jejaskan pembesaran baby tak ?
 - Tak jejas…dengan syarat makanan dan minuman kita cukup untuk baby dan kita. Tapi kalau kandungan (bank perut kita) kosong dan tak cukup, itu yg menyebabkan pertumbuhan otot dan saraf baby mungkin terganggu. Jangan lupa makan folic asid ye!

Adakah supplemen Shaklee boleh membantu?
Di awal kehamilan nak telan banyak-banyak pil pun tak mampu kan. Tapi tubuh kita perlukan nutrisi untuk ibu dan bayi. Jadi bagaimana caranya? saya cadangkan beberapa supplemen di bawah

1) Meal Shakes


Minuman sedap dengan Vitamin & galian lengkap. Turut dilengkapi protein dan fiber. InsyaAllah sangat membantu memberi tenaga pada ibu hamil yang tak lalu makan dan kerap muntah. Ia juga membantu memberi nutrisi lengkap.



-Kombinasi 4 herba dari barat dan timur iaitu Pudina, Halia Pokok Adas(fennel) dan Cekur Manis(Anise).
-Dihasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini.
-Secara klinikal sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman.
-Boleh dilarutkan dalam air suam dan panas.
-Boleh dilarutkan dalam teh untuk menjadi teh herba.

3) Vitamin C Chewable



- Rasa masam-masam manis yang sangat sedap dan boleh dikunyah.
- Boleh dijadikan pengganti asam masin, tentunya dengan khasiat yang lebih baik.
- Membekalkan Vitamin C untuk ibu hamil kerana ibu hamil mempunyai tahap imuniti    sistem yang lemah dan mudah sakit.
 


Ingin mencuba?
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Hubungi : Liana/alin
SMS/Call/Whatsap : 0182768083
FB Page : JomVitalin
Blog : http://jomvitalin.blogspot.com/
Email : nlianahalil@gmail.com


Pengedar / agen SHA SHAKLEE di Plaza Damansara (Weekdays), Batu 9 Cheras 
(Everyday), Melawati/Zoo Negara (Weekend), Melaka dan pos laju ke seluruh Malaysia.
















0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...